Pasta maken

Pasta bestaat in honderden verschillende soorten. Hierdoor is het heel gemakkelijk om je eigen favoriet(en) in de supermarkt kant-en-klaar te kopen. Toch gaat er niets boven eigen, vers bereidde pasta…  Met een beetje oefening en de juiste ingrediënten en materialen maak je jouw eigen pasta in verschillende vormen, kleuren en smaken. En als je het goed doet heb je er hierna misschien wel een nieuwe favoriet bij! Buon appetito!

Pastadeeg

Het belangrijkste onderdeel bij het maken van eigen pasta is natuurlijk het deeg. Dus voor nu: neem de tijd, zet de juiste materialen klaar, sla de ingrediënten in en lees verder. Buon viaggio!

Tips bij het pasta koken – i segreti della cottura

Er zijn een aantal ‘geheimpjes’ die ervoor zorgen dat je pasta nog lekkerder wordt. We zetten ze even voor je op een rij:

1.    Zorg ervoor dat je een grote pan gebruikt met ruim voldoende water; de Italianen houden 1 liter water aan per 100 gram pasta. Je voegt de pasta en een scheutje zout pas toe als het water goed kookt.
2.    Olijfolie wordt slechts aan het water toegevoegd als de pastavellen groter zijn dat het formaat van een lasagne-vel of bij verse pasta waarbij deze anders aan elkaar zou kunnen plakken.
3.    Voeg lange pasta in één keer toe, de kleinere varianten in meerdere keren (zodat deze niet gaat plakken.
4.    Roer de pasta door het water met een houten pollepel.
5.    Doe nadat je de pasta in het water gedaan hebt direct de deksel voor 2/3 deel op de pan om het water zo snel mogelijk weer aan de kook te brengen. Doordat de deksel er niet helemaal opzit, zal de pan ook niet overkoken.
6.    De Italianen zijn heel precies met het koken van de pasta. Als de pasta ‘al dente’ is gekookt, is hij beetgaar, en zo hoort pasta te zijn. Maar iedereen heeft zijn eigen interpretatie van ‘al dente’…Meestal is dat voor droge pasta zo ongeveer 10 tot 15 minuten. Verse pasta kook je maar een enkele minuut. De mamme e nonne, moeders en oma’s, zul je in Italia echter zelden een kookwekker zien gebruiken. Zij horen aan het ‘zingen’ van de pasta dat deze klaar is. Het vergt wat oefening, maar het moet worden gezegd dat deze theorie daadwerkelijk klopt! Tussentijds proeven is daarbij de beste leermethode.
7.    Het is belangrijk om de pasta na het afgieten direct in een voorverwarmde schaal, een pan met saus of de pan waarin de pasta is gekookt te doen. Laat pasta nooit te lang in het vergiet zitten, want dan wordt het een plakkerige massa. Een beetje boter of olie voorkomt plakken. Je kunt ook een beetje van het kookvocht over de pasta gieten en de pasta omschudden. Spoel in geen geval de pasta af met koud water tenzij je de pasta wilt gebruiken in een koude salade. Het koude water stopt namelijk het garingsproces.