Bereidingswijze:
Breng de venkel in een grote pan water aan de kook en laat 20 minuten trekken. Verhit 8 eetlepels olijfolie en bak de sjalotjes tot ze glazig zijn. Doe er de ansjovis bij en roer tot die uit elkaar gevallen is. Doe er de helft van de sardines, de strattu of tomatenpuree, de wijn en het water bij. Roer dit door elkaar en voeg vervolgens de krenten en pijnboompitten toe. Laat dit mengsel op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Laat het venkelblad uitlekken en bewaar het kookwater om de pasta in te koken. Verhit nog wat olie in een koekenpan en bak het venkelblad op een hoog vuur. Roer daarbij met een houten lepel het blad tot moes. Doe het venkelmengsel bij het sardinemengsel en voeg er ongeveer 3 soeplepels venkelkookwater aan toe. Doe er de saffraan bij en, als het mengsel erg dik is, nog wat water. Laat dit op een laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer er tenslotte de rest van de sardines door en laat dit nog 10 minuten sudderen. Breng het venkelkookwater weer aan de kook, voeg wat zout toe en kook de pasta al dente. Serveer de pasta met de sardinesaus en strooi er geroosterd broodkruim over.
Ingrediënten:
1 kg verse sardines gefileerd
1 kg maccheronici of bucatini
1 grote fijngehakte venkelknol
150 cl witte wijn
150 cl water
4 ansjovisjes
6 fijngehakte sjalotten
2 eetlepels strattu of 4 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels krenten
2 eetlepels pijnboompitten
2 snufjes safraandraadjes (geweekt in een beetje warm water)
mollica (broodkruim)
Extra informatie: Dit beroemde Siciliaanse gerecht dateert uit de tijd van de Arabische bezetting. Het verhaal gaat dat de koks van Euphemius van Messina, kapitein van de Griekse militia, bij de landing in de haven van Mazara in 827 een gerecht klaarmaakten van alle ingrediënten die ze maar konden vinden.
Buon appetito!!